CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

Festes


CULTURA I TRADICIONS

                         FESTES
 
 


Les festes patronals, dedicades en honor de Sant Lluís IX, rei de França, constitueixen la màxima expressió del sentiment popular. Se celebren dia 25 d’agost, encara que si aquesta data cau en dia feiner es traslladen al cap de setmana següent. Des de fa uns quants anys, el programa festiu abasta les setmanes anterior i posterior a la festivitat, amb la celebració de nombrosos actes esportius i culturals.
L’origen de la festa és religiós i es remunta a la fundació de l’església, quan els membres de l’obreria o “caixers”, denominats així per ser els responsables de l’administració dels doblers per sufragar les obres de construcció i manteniment del temple, organitzaven els actes protocolaris i populars de la festa del sant titular que, a partir de 1825, també ho serà del poble en ser elegit per votació popular.

Els actes festius de major rellevància són els que protagonitzen el cavall i el genet (caixer). La “qualcada” o comitiva de caixers i cavalls, que té lloc el dissabte capvespre i el diumenge de matí, recorre els carrers de la població abans d’assistir als actes religiosos, les “Completes” i la “Missa de Caixers”, respectivament. Està formada pel “caixer batle”, en representació del poder civil, la “capellana”, que representa l’estament eclesiàstic, i els altres caixers. Crida l’atenció la figura del “fabioler”, persona que a lloms d’un ase obre pas a la comitiva tocant el fabiol i el tambor.

Després dels actes religiosos té lloc l’espectacular “caragol”, també conegut com a “jaleo”, en què els cavalls degudament engalanats, boten al ritme de la música entre la gernació.

Des de 1992, una Junta de Caixers vetlla pel compliment dels diferents protocols que regulen la celebració d’aquests actes i que es referixen a la peculiar vestimenta dels caixers, la composició i recorregut de la qualcada, l’assistència als actes religiosos, etc.

L’inici oficial de la festa té lloc el divendres anterior amb la lectura del pregó. Al llarg del cap de setmana es desenvolupen diferents actes, entre els quals també sobresurten per l’assistència multitudinària de públic els balls, la desfilada de carrosses i el llançament de focs artificials.