CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

CULTURA.... L'Església Parroquial

L'Església d'estil neoclasic fou dissenyada per l'arquitecte i enginyer francés Antoine d'Allemand (1679-1760). La seva façana presenta un frontó amb l'ecut d'armes de França, i un pòrtic amb tres arcs de mig punt, dels que només a traves de l'arc central s'accedeix a l'interior del temple.

Damunt de la porta principal hi ha una escultura del rei San Lluís, de recent creació, ubicada en l'interior d'una capelleta rematada amb la creu de Tau, atribut de Sant Antoni Abat , antic patró del poble. A sobre d'aquest arc s'hi troben dos personatges relacionats amb la fundació del poble; son el comte de Lannion i l'intendent Causan.

També podem observar l'inscripció gravada pels francesos i que recorda la fundació del temple.

Diu així: " DIVO LUDOVICO SACRUM DEDICAVERE GALLI AN MDCCLXI" i es tradueix com "L'església fou dedicada per el divi Ludovico per el culte dels francesos" i l'any de la fundació.

L'interior del temple presenta un atri, amb els escuts de l Bisbe de Mallorca Bernat Despuig i Cotorner, i del Bisbe de Menorca Pere Antoni Juano. Damunt d'aquest atri saixeca el cor construït l'any 1805.

En la clau de l'arc d'aquest cor ,que s'obre cap a la nau, s'hi troba un altre escut d'armes d'un senyor francès. El temple es d'una sola nau, amb bóveda de creuat simple, i les tres capellas laterals intercomunicades de planta rectangular, que s'obren cap a l'inetrior de la nau.

L'altar Major, precedit per un arc triunfal de ,mig punt, contè dues tallas : la primera representa a Crist cricificat i la segona al rei Lluís IX de França, sant titular de l'església.

El campanar, de 31,5 metres de pujada, presenta dos cossos, el primer de planta quadrada, a on s'hi troben situades les campanes i que finalitza amb una balustrada, i l'altre de planta octogonal , amb quatre vans i damunt de dos del mateixos apareix escrit el tetragramaton, es a dir el nom de Deu en llengua hebrea

Quan els francesos abandonaren l'illa al 1763, tans sols quedà per concluir el presbiteri, la sagristia i el campanar. Les obres quedaren paralitzades fins que al 1782, on es reanudaren i es beneï el temple l'any següent. Al 1763 es concluí el campanar, encara que l'aspecte actual data de 1884 i fou dissenyat per el Bisbe Mercader.

Presentava les escultures dels quatre evangelistes, derruides el 1936 , al igual que el llenç " Sant LLuís venerant a la verge" del pintor Le Sueur, regal del Duc de Richelieu i que havia estat del seu oncle -avi, el famós cardenal del mateix nom.