CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

Història
Duc de Richeliu
 

El 18 d'abril de 1756, diumenge de Pasqua de Resurreció, desembarcaren a la platja de Santandria dotze mil soldats francesos al servei del mariscal de França Duc de Richeliu, transportats en una poderosa flota per l'almirall Galissonnière. L'expedició militar finalitzà amb l'assetjament del castell de Sant Felip i la capitulació dels britànics, firmada el 29 de juny del mateix any. La idea d'agrupar els nombrosos caserius disseminats al sud-est de l'illa i el fustrat intent d'allunyar l'arraval del castell de Sant Felip, en el port de Maó, propiciaren el naixement d'un nou nucli urbà durant la breu dominació francesa (1756-1763).
 


Esglèsia de
Sant LLuis


L'inici de les obres de construcció de l'església l'any 1761 posà fi a un contenciós, que durà uns quants anys, entre l' Administració francesa i els propietaris rurals que reclamaven els seus drets sobre la "garriga" de Binifadet, lloc escollit per aixecar el nou temple sota l'advocació del sant Lluis IX, rei de França.
El 8 de gener de 1762, la cort francesa autoritzà al governador de l'illa, Comte de Lannion, la parcel·lació dels terrenys adjacents al temple per a la construcció de vivendes, amb lo que es satisfeia la petició dels habitants de la zona. L'intendent Antoine de Causan dibuixà el planòl del futur poble , que presenta un traçat ortogonal propi de la época, inclouint els noms dels carrers, dels quals encara avui s'en conservan actualment com a record de la fundació francesa del poble de Sant LLuis.
Jacint Cayetano de Lannion era Tinent General dels Reals Ejèrcits i governador de l'illa, a on morir el 2 d' octubre de 1762 als 43 anys, sent enterrat a la Esglèsia de Santa Maria de Maó.Alfons XIII


Encara aixis, els francesos no pogueren veure conclüida la seva obra , donat que en el 1763 tingueren que entregar l'illa als britànics, en virtut del Tratat de París. Desde la seva creació , Sant Lluis va romandre unit administrativament a Maó, excepte durant els tres periodes constitucionals en el segle XIX. Però no fore fins el 7 de juny de 1904 , mentre el reinat d ' Alfons XIII , quan la Diputació Provincial acordà separar el poble de Sant Lluis i els seus caserius.Dos mesos despres, el 7 d'agost de 1904, es constituï el nou ajuntament, sent elegit l'alcalde Pedro Tudurí.

Prehistoria