CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

DIA MUNDIAL DELS REFUGIATS

DIA MUNDIAL DELS REFUGIATSDECLARACIÓ INSTITUCIONAL “A MENORCA VOLEM ACOLLIR”
SOBRE LA CRISI DE LES PERSONES REFUGIADES


La crisi de les persones desplaçades i refugiades a la Mediterrània i a Europa s’ha convertit en la pitjor crisi humanitària des de finals de la Segona Guerra Mundial.

La inestabilitat a la regió d’Orient Mitjà, amb les guerres i conflictes d’Afganistan, Síria, Iraq o Iemen, entre altres, està provocant des de 2015 el major èxode de l’època contemporània. Al llarg dels últims dos anys, més d’un milió de persones han arribat a la Unió Europea procedents d’aquests conflictes, i es calcula que prop de dos milions més malviuen en camps de refugiats i campaments irregulars a països de la perifèria d’Europa com Turquia, Líban o Jordània.

Davant aquesta gravíssima realitat, les institucions comunitàries i els governs dels estats membres de la Unió Europea han respost tard i malament, amb una passivitat vergonyosa que qüestiona severament els valors ètics i polítics que fonamenten el projecte europeu.

Les institucions públiques de Menorca han expressat reiteradament la seva adhesió al clam social per l’obertura de fronteres i l’acollida efectiva de persones refugiades a la nostra illa. S’han aprovat declaracions institucionals, manifestos, mocions i propostes d’acord. Els vuit ajuntaments de Menorca i el Consell Insular han unit esforços entorn al Fons Menorquí de Cooperació per elaborar un Pla d’acollida i poder respondre de manera eficaç i coordinada quan es produeixi la vinguda de persones refugiades a la nostra illa. S’ha instat en diverses ocasions les instàncies polítiques superiors perquè s’obrin les fronteres, es creïn corredors de passatge segur, es respecti la legalitat internacional en matèria d’asil, i es compleixin els compromisos d’acollida d’una quota mínima de persones refugiades a l’Estat. Però veim, amb preocupació i impotència, que les nostres peticions no han estat ateses.

L’incompliment dels compromisos contrets pel Govern espanyol és especialment flagrant. De les 17.337 persones refugiades que Espanya es va comprometre a acollir abans del setembre de 2017, quan només hi falten pocs mesos pel compliment d’aquest termini, el número de persones acollides és gairebé anecdòtic: a finals de maig, just arribava a 1.300, un pobre 7,5% del total previst. Segons un recent informe d’Intermón Oxfam, aquesta ridícula quota de visats d’asil concedits situa Espanya a la cua de la Unió Europea en el compliment dels acords d’acollida de refugiats.

Aquesta actitud d’Espanya és, desgraciadament, coherent amb el tractament que ha donat l’Estat a un col·lectiu refugiat amb el qual Espanya té llaços històrics i una responsabilitat ètica i política evident, com és el poble sahrauí, amb milers de desplaçats als camps algerians de Tindouf. Novament, la passivitat i el pas del temps són la combinació letal perquè aquest conflicte deixi de ser notícia i es vagi enfonsant en l’oblit.

Mentrestant, la crisi a la Mediterrània continua i s’agreuja, i les institucions europees no sols no relaxen el tancament de les fronteres, sinó que des de 2016 la UE ha pactat amb Turquia —un estat que no respecta els drets humans i on la democràcia es troba en franca recessió—un acord de tancament de fronteres i retorn forçat de persones refugiades al territori turc, a canvi de compensacions econòmiques per aquest estat.

Com a conseqüència de tot aquest despropòsit, els camps de refugiats creixen en número i en ocupació, i les persones mortes a la Mediterrània en intents no reeixits d’arribar a la riba nord s’incrementen fins a unes xifres que fan estremir.

Les competències en matèria d’asil i refugi són de l’Estat, però la responsabilitat ètica i política és de totes les institucions i, per extensió, de tota la ciutadania. Per açò, des de Menorca volem reiterar una vegada més la crida del Consell Insular i dels Ajuntaments per l’habilitació de solucions ràpides i efectives que responguin a aquesta gravíssima crisi humanitària. Així, idò:

1. Defensam el dret a la lliure circulació de les persones com a dret humà fonamental, tal i com, de fet, reconeix l’article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

2. Reiteram el nostre compromís per impulsar una política efectiva d’acollida de migrants i persones refugiades, en compliment de les nostres competències i responsabilitats, en coordinació amb les altres administracions públiques de Menorca i de les Illes Balears, i a través dels projectes i iniciatives del Fons Menorquí de Cooperació.

3. Ens comprometem a habilitar dels recursos necessaris perquè Menorca pugui acollir persones refugiades, i a treballar activament per garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades i refugiades a Menorca.

4. Expressam el nostre suport a les campanyes de denúncia, reivindicació i sensibilització de la Plataforma Benvinguts Refugiats Menorca i del grup A Menorca som refugiats, i els animam a continuar impulsant accions que desvetllin la consciència ciutadana i pressionin les administracions públiques a actuar.

5. Feim una crida al Govern de l’Estat espanyol, i en particular al seu President, Sr. Mariano Rajoy, perquè doni les instruccions oportunes als organismes pertinents per tal que es compleixi el compromís d’acollida de 17.337 persones refugiades dins l’any 2017.

6. Instam la Unió Europea a canviar la política comunitària d’atenció a les persones refugiades i, en general, la política de migracions, desenvolupant una nova estratègia global per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen, que són l’arrel i la causa dels moviments forçats de persones.

7. Demanam al Govern de les Illes Balears una major implicació en l'acollida de refugiats, així com una major agilitat en el repartiment dels refugiats dins les Balears, recordant que actualment es troben allotjats a un alberg.

8. Anunciam la nostra intenció de visitar el President del Govern espanyol, Sr. Mariano Rajoy, per lliurar-li a mans aquesta declaració institucional, les signatures que recullin els manifestos de la Plataforma Benvinguts Refugiats Menorca i del grup A Menorca Som Refugiats, i el Pla d’acollida de persones refugiades elaborat pel Fons Menorquí de Cooperació, tot insistint en la nostra capacitat, preparació i disponibilitat per acollir persones refugiades des d’ara mateix.

Menorca, dia 20 de Juny de 2017,
Dia Internacional de les Persones Refugiades